Het is tijd voor het toetje van een lange sportzomer. Op woensdagavond 28 augustus 2024 is in Parijs de openingsceremonie van de 17e Paralympische Spelen. Hoe kunt u dit bijzondere sportevenement volgen? En wat kunnen we van de Nederlandse delegatie verwachten?
Over de Paralympische Spelen
De allereerste Paralympische Spelen dateren van 1960 en vinden plaats in Rome. Sindsdien mogen sporters met een beperking elke 4 jaar hun kunsten op het allerhoogste podium laten zien. Het evenement is 1 keer op Nederlandse bodem georganiseerd. Moskou is in de zomer van 1980 het decor van de Olympische Spelen, maar de Sovjet-Unie ziet het niet zitten om ook de Paralympische Spelen te organiseren. Uiteindelijk krijgt Arnhem de eervolle opdracht, al vinden de zwemwedstrijden plaats in Veenendaal. Nu zijn de Spelen toe aan editie 17, met Parijs als mooist denkbare decor.
Hoe ziet het programma in Parijs eruit?
Uiteraard is er eerst een openingsceremonie, op woensdag 28 augustus 2024 om 20.00 uur. De deelnemende sporters zullen ditmaal geen boottocht over de Seine maken, wel komt er een show op de Champs-Élysées en het Place de la Concorde (waar de Nederlandse 3×3-basketballers olympische geschiedenis hebben geschreven). Rolstoelbasketballer Carina de Rooij en wielrenner Daniel Abraham Gebru zijn de Nederlandse vlaggendragers. Op zondag 8 september is om 20.00 uur de sluitingsceremonie in het Stade de France.
En het programma van de tussenliggende dagen? Eén en al paralympische topsport, van ’s morgens tot ’s avonds, van badminton, tafeltennis en zwemmen tot powerliften en de marathon. Meerdere bekende locaties van de Olympische Spelen zullen ook het decor van de Paralympische Spelen zijn. Zo vinden de atletiekwedstrijden plaats in het Stade de France, melden de ruiters en hun paarden zich bij het paleis van Versailles en zijn de wedstrijden in het blindenvoetbal naast de Eiffeltoren. Voor het volledige schema kunt u op de (Engelstalige) website van de Paralympische Spelen terecht.
Waar kunt u de Paralympische Spelen volgen?
Op woensdagavond 28 augustus 2024 kunt u de openingsceremonie volgen op NPO 3, vanaf 20.00 uur. In de anderhalve week die daarop volgt, zal NPO 1 op wisselende tijden wedstrijden uitzenden. Maar u kunt de wedstrijden met Nederlandse deelnemers sowieso online zien, via de NOS-website en -app. De sluitingsceremonie (zondag 8 september 2024, 20.00 uur) is eveneens via de online NOS-kanalen te zien. Wel is er elke avond NOS Studio Para Parijs op NPO 1, gepresenteerd door Eline de Zeeuw. In deze dagelijkse show kunt u de mooiste momenten van de dag nog eens terugzien. Ook op NPO Radio 1 zijn de Paralympische Spelen te volgen, ’s ochtends via het NPO Radio 1 Journaal en ’s avonds via Langs De Lijn (En Omstreken).
Via het YouTube-kanaal van het Internationaal Paralympisch Comité(IPC) kunt u alle wedstrijden live bekijken en de mooiste momenten terugzien. Om de Nederlandse sporters te volgen en leuke beelden achter de schermen te zien, kunt u terecht op de sociale kanalen van TeamNL (X, Facebook en Instagram). Het TeamNL Huis opent na een korte pauze zijn deuren weer. Mocht u in de buurt zijn van het Parijse Cabaret Sauvage, dan kunt u hier de wedstrijden volgen en de huldigingen van Nederlandse medaillewinnaars bijwonen. Kortom, u hoeft niets te missen.
Lees ook: Hoe zit het? Waarom is er ‘Amsterdams’ olympisch vuur bij de Olympische Spelen?59 medailles in Tokio: wordt Parijs ook zo’n succes voor Nederland?
“Wij doen wel echt mee met de wereldtop”, aldus chef de mission Esther Vergeer, zelf goed voor liefst 7 gouden medailles in het rolstoeltennis, in Tijd voor MAX. “Als klein landje zijn we superefficiënt binnen onze topsport.” In 2021 heeft Nederland liefst 59 medailles (25 goud, 17 zilver, 17 brons) overgehouden aan de Paralympische Spelen van Tokio, goed voor een verdienstelijke 5e plek op de medaillespiegel. Onder meer Tristan Bangma (baan- en wegwielrennen) en Diede de Groot (rolstoeltennissen) moeten in Parijs voor een nieuwe oogst gaan zorgen, maar over hen later in dit artikel meer.
Nederland blinkt vooral uit in de wielernummers. Liefst 16 van de 59 medailles in Tokio zijn op 2 wielen behaald, met dank aan onder meer Bangma, Jetze Plat, Vincent ter Schure, Jennette Jansen en kersvers vlaggendrager Gebru. Verder zijn verspringster Fleur Jong, zwemster Chantalle Zijderveld en tafeltennisster Kelly van Zon grote namen in de paralympische sport. Tot slot verdedigen de rolstoelbasketbalvrouwen – met de andere vlaggendrager Van Rooij, die al sinds Athene 2004 van de partij is – hun paralympische titel. Welke Nederlandse sporters op welk moment in actie komen, kunt u in dit overzicht van TeamNL zien.
De Olympische genen van… Diede de Groot en Tristan Bangma
De Paralympische Spelen, een mooie gelegenheid om onze online serie De Olympische genen van… nog eens terug te kijken. Carrie en Evert ten Napel hebben onder meer de ouders van 2 vooraanstaande paralympische sporters bezocht. In het Friese Donkerbroek vertellen Kerst en Roos Bangma over het emotionele levensverhaal van hun zoon Tristan. Hij is vroeger gepest en heeft de oogaandoening opticus atrofie, waardoor hij nog maar 1 procent van zijn gezichtsvermogen heeft. Maar Tristan stort zich op het fietsen en haalt de wereldtop, nu gaat hij op de baan én op de weg voor goud. Net als 3 jaar eerder in Tokio en 4 jaar daarvoor in Rio de Janeiro, onder toeziend oog van de trotse familie.
Diede de Groot is in de voetsporen van haar idool Esther Vergeer getreden en is al jarenlang soeverein heerser in het rolstoeltennis. Ze loopt al sinds haar 1e levensjaar met een beenprothese, omdat haar ene been kleiner is dan het andere. Maar de kleine Diede laat zich niet uit het veld slaan, klimt en klautert onbevreesd door de speeltuin en ontdekt al snel het rolstoeltennis. In Tokio pakt ze goud in het enkel- en dubbelspel, in Parijs is ze uiteraard opnieuw topfavoriet. Vader Peter en Lidewei kunnen haar jacht op goud eindelijk eens met eigen ogen aanschouwen. En dat maakt veel los bij de ouders, zien we tijdens het bezoek van Carrie en Evert in Woerden. Tijdens de Paralympische Spelen zijn de afleveringen over Diede en Tristan ook op tv te zien.
- Donderdag 29 augustus 2024: De Olympische genen van… Diede de Groot om 21.12 uur op NPO 2
- Maandag 2 september 2024: De Olympische genen van… Tristan Bangma om 21.12 uur op NPO 2
De Olympische genen van… nog eens terugzien?
MAX heeft in totaal 8 afleveringen van De Olympische genen van… gemaakt, vol met kersverse olympische medaillewinnaars. We zien de families van Harrie Lavreysen, Finn en Karolien Florijn, Noortje en Bregje de Brouwer, Marit Bouwmeester en Thierry Brinkman. Daarnaast praten Carrie en Evert over hun eigen olympische genen. U kunt de aflevering hier op MAX Vandaag of op het YouTube-kanaal van Omroep MAX terugzien.
(Bron: Archief, De Olympische genen van…, Internationaal Paralympisch Comité, NOS, TeamNL, Sportgeschiedenis.nl, NOC*NSF, Tijd voor MAX. Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock)